Inzichten
The Outdoor Voices. Ontmoetingen, verhalen, ideeën en tendensen, allemaal open-air.
De outdoor is een plek waar we naar nieuwe verhalen kunnen luisteren, nieuwe ervaringen kunnen opdoen, meer te weten kunnen komen over anderen en inspiratie kunnen delen: een plek van discussie en een plek van ontmoeting.
Corradi presenteert “The Outdoor Voices”, een vertelling die in samenwerking met Giorgio Tartaro tot stand is gekomen en niet alleen gewijd is aan wie houdt van design en architectuur, maar aan iedereen die zijn horizon wil verbreden, nieuwe perspectieven wil verkennen en de open ruimte wil {her}ontdekken.
In iedere aflevering verdiepen we ons in de wereld van de outdoor en meer: de hoofdrolspelers van The Outdoor Voices zijn personen die te maken hebben met de wereld van design, cultuur, sport en spektakel, die aan de hand van hun vertellingen en ervaringen hun gedachten en inspiraties met ons delen.
Een wereld van invloeden die ons begeleiden op een culturele reis, die van start gaat in onze eigen comfortzone en ons meeneemt met een duidelijk doel voor ogen: samen de wereld buiten ontdekken.
Talk 1: Alvar Aaltissimo
De eerste gast van The Outdoor Voices is Fabrizio Esposito geweest, auteur van het Instagram profiel @alvaraaltissimo, en van het boek “Case Milanesissime. Piante dell’abitare del XXI secolo”.De eerste associatie die de architect maakt met de outdoor is “een kamer met een heel hoog plafond”. Zo gaat de talk van start met Giorgio Tartaro, presentator van het format, met de subtiele ironie die kenmerkend is voor zijn werk.
Er bestaan super Milanese huizen met een super Milanese outdoor: “De eerste daarvan was het Huis met het terrasje”. In de vertelling van Alvar Aaltissimo gaat het over een Milaan met een surrealistische huizenmarkt, gemaakt van irrationele plattegronden, denkbeeldige appartementen te huur of te koop, met een overvloed aan balkons, terrassen en open ruimtes, die geboren zijn uit de steeds grotere behoefte aan een buitenruimte, hoe klein die ook mag zijn.
De ironie speelt een fundamentele rol in het onderzoek naar de architectuur, “In hoeverre helpt ironie bij het project?” vraagt Tartaro.
“Ironie helpt ons om overal vragen bij te stellen, om andere standpunten te overwegen; dus in plaats van ons af te vragen hoe veel invloed het heeft, moeten we ons afvragen hoe veel invloed het moet hebben bij de definitie van een project”. Een goed project wordt grotendeels bepaald door buiten de lijntjes te kleuren en dus door in de ironie innovatieve antwoorden te vinden.
“Met het bureau Alvar Aaltissimo werken we momenteel aan een masterplan voor een stad van de toekomst die een parking city is, dus een stad gemaakt van snelwegen en van gedeeltes om te parkeren, waar men “bloemen” betreedt met voor iedereen een eigen parkeerplek heeft. Dus een verhouding van één op één, parkeerplaats/inwoner.” Dit is de dystopische versie - een provocerende en ironische mix - van de outdoor voor Architect Esposito, die in zijn werk een ontheiligend idee voorstelt dat ertoe in staat is om architectuur, satire, actualiteit en communicatie te verbinden.
“Woorden zijn belangrijk” gaat Giorgio Tartaro verder met een citaat van een beroemde Italiaanse regisseur, Nanni Moretti, “Couture, op maat, levendig: dit zijn woorden die vaak misbruikt worden, wat maakt ironie dus los?”
De taal die gebruikt wordt, moet de verhouding tussen werkelijkheid en verhaal in een architectonische context weerspiegelen, “als woorden geen waarde meer hebben, dan moet de ironie ervoor zorgen dat de verschillen naar boven komen, als het verhaal geen overeenkomst vindt in de werkelijkheid” zegt Aaltissimo, het is niet juist om te “beweren duurzaam te zijn en het bijvoorbeeld eigenlijk helemaal niet te zijn”, dan is het terecht dat het aan het licht komt.
De paradox en de communicatie daarvan staan centraal in de vertelling die de hele samenleving doordringt: van hieruit worden dystopische plekken gevormd, waarin de lijnen van Alvar Aalto, geprojecteerd in een Milaan die holt, veranderen in oneindige loopbanden waardoor de mensen die werken nooit hoeven te stoppen.