Corradi
Inzichten

Glooiende tuinen: materialen, planten en handige tips

Glooiende tuinen: materialen, planten en handige tips

Hoe kunnen we zoveel mogelijk uit onze tuin halen, als die op een helling ligt?

 
Het ontwerpen van een glooiende tuin vraagt om speciale aandacht voor een aantal punten, zoals hoe we het water onder controle houden, de veiligheid van de gekozen materialen en inrichting, maar ook de planten die hier goed tot hun recht komen. Op het eerste gezicht lijkt het aanleggen van een tuin in deze omstandigheden verre van ideaal. Maar we kunnen ook profiteren van deze hoogteverschillen om juist een spectaculaire tuin te creëren.
Dit weten landschapsarchitecten en garden designers maar al te goed; tuinen die op een helling gelegen zijn, vormen voor hen dan ook juist fascinerende projecten omdat het de mogelijkheid biedt om unieke en originele buitenruimtes aan te leggen.
Trappen, terrassen, wandelpaden, doorgangen en ogenschijnlijk vlakke stukken: dat wat in het begin een beperkende hindernis lijkt, kan door experts met de juiste visie omgetoverd worden tot een fascinerende buitenruimte. Ongeacht waar deze ligt.

Glooiende tuinen: meegaan met het hoogteverschil of juist tegengaan?

Bij glooiende tuinen zijn er over het algemeen twee mogelijkheden: meegaan met het hoogteverschil of dit juist tegengaan.
In het eerste geval, zullen er borders met planten met stevige wortels aangelegd moeten worden die de aarde op kritieke punten vasthouden, er zal gezorgd moeten worden voor rustieke bodembedekkers (zoals loodkruid, maagdenpalm, heidebrem en klimop) die de grond stabiliseren en accessoires voor de buiteninrichting die geen last hebben van de zwaartekracht, zoals vazen, kruiken, bloembakken en meubelen. Ter vergemakkelijking van het klimmen en het dalen, kunnen er wandelpaden of trappetjes - met grind, stenen, bakstenen - worden aangelegd die geen bijzonder moeilijk onderhoud vergen.
In het tweede geval, zal de investering daarentegen meer energie vereisen om terrassen aan te leggen, door de grond uit te graven, palissades en stapelmuurtjes aan te leggen, trappen te maken en andere oplossingen te creëren.
Waar de voorkeur ook naar uit mag gaan, er moet in beide gevallen gezorgd worden voor een egaal stukje grond waar het fijn is om te ontspannen en tot rust te komen. Een zithoek, een tafeltje, een elegante pergola van Corradi, die altijd en overal zorgt voor een sfeervolle atmosfeer, heerlijk om een boek te lezen, een aperitief te drinken of te ontbijten, omgeven door de rust van de natuur.
Het kan ook een goed idee zijn om hier tegels te leggen voor een betere waterafvoer en het vormen van plassen te voorkomen.

Welke materialen zijn het beste?

Natuurlijke materialen - stenen, keien, hout, baksteen - verdienen de voorkeur en geven een functioneel en mooi resultaat, want het zijn “arme” maar bijzonder duurzame elementen, die ook niet om speciaal onderhoud vragen.
Voor het aanleggen van wandelpaden, terrasvormige ingravingen en trappen kunnen we nieuwe, oude of hoogwaardige houten balken of stenen leien gebruiken, en voor de steunmuren gaat de voorkeur uit naar natuurlijke rotsen.
Een stapelmuurtje is ook een ideale plek voor wilde planten want die nestelen zich graag in de spleten die, in combinatie met de gebruikte stenen, in de loop der tijd zullen zorgen voor een uniek effect.
Hout en steen - en de bouwwerken waarin deze twee gecombineerd worden - doorstaan de tand des tijds goed en zijn ook goed bestand tegen de weersinvloeden; deze elementen passen goed in de vegetatie en worden één met het landschap. Maar er is nog meer: mettertijd zullen ze een suggestieve glans krijgen, die een gezellige vintage sfeer aan de tuin zal geven.
Onze laatste tip, maar daarom niet minder belangrijk: het gebruik van materialen met een goede afwatering op de vlakke gedeeltes en op de treden van de trappen, gaat plasvorming tegen want als het vriest, kunnen die bevroren plassen ook nog eens bijzonder gevaarlijk zijn.

De planten en het gras: instructies voor gebruik

Bodembedekkende, inheemse, hangende, klim- en sierplanten: het eerste gebod van een goede tuinier is het klimaat en het terrein van de toekomstige tuin kennen en respecteren.
Er geldt in ieder geval een algemene regel die hetzelfde is voor alle glooiende tuinen: bovenaan de helling zal de grond over het algemeen droger zijn en dus meer last hebben van erosie, terwijl deze beneden vochtiger en rijker zal zijn. Binnen dit kader kan er gedacht worden aan een schitterend verzorgd gazon (dat moeilijk te maaien is op een helling), maar onze voorkeur gaat in dit geval uit naar kruiden en wilde bloemen, die op natuurlijk wijze zorgen voor de juiste bedekking en dankzij hun ongelijke hoogtes een nog groter charme zullen geven aan de tuin
Onderaan de helling wordt het aangeraden weelderige plantensoorten te planten die veel water absorberen, terwijl we op de top een geschikt habitat vinden voor planten die minder van water houden.
Er zijn verschillende vaste en resistente sierstruiken die van goed doorlaatbare grondsoorten houden - Hoornbloem, Sneeuwbal, Convolvulus, Pittosporum, Tradescantia x andersoniana, Parthenocissus tricuspidata, Othonnopsis cheirifolia - en die kunnen zorgen voor een stevige ondergrond en een natuurlijke afscheiding, voor een tuin die het hele jaar door een explosie aan kleuren en geuren zal zijn.
 

Maar voor wie geen helling heeft...

zijn de terrassen en glooiingen zó fascinerend dat het niet ongewoon is om deze ook in vlakke tuinen aan te treffen, waar speciaal heuveltjes worden gemaakt, met bloemperken, kronkelende wandelpaden, trappetjes en muurtjes.
Zo wordt ook een anonieme ruimte een outdoor met een krachtige persoonlijkheid en een innovatief design, met oog voor detail.
 
Nu is het aan jullie: hoe steil de helling ook mag zijn, jullie hebben geen excuus meer, maar daarentegen alle reden om een glooiende tuin aan te leggen. Maar niet zomaar een tuin, jullie tuin, die uniek zal zijn, met een persoonlijke invulling, om op elk moment van de dag van te kunnen genieten.

Contact us

Download the catalog or request a quotation